Värmlands kvinnor bland de bästa i landet på att ta cellprov

4:22 min

Varje år drabbas ungefär 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och runt 130 dör. Ett enkelt prov kan förebygga död i sjukdomen, ändå struntar var femte kvinna i att ta det. Men i Värmland är kvinnorna riktigt duktiga på att ta cellprov.

Eva Nilsson är samordningsbarnmorska i Värmland och hon är nöjd över att Värmland är så bra.

– Jag är stolt över både våra värmländska kvinnor och framför allt barnmorskorna som har jobbat med det här säger Eva Nilsson.

När det gäller att ta cellprov så är Värmland i åldersgruppen 23 - 50 år bäst i landet och i den hela åldersgruppen 23-60 år är vi på tredje plats i riket. Anledningen till att Värmland är så bra är på grund av att man redan 2011 lät två barnmorskor jobba med projektet "Skydda livmodern" där målet var att få fler kvinnor att ta cellprov. Man jobbade massivt med att ge ut den information som behövdes, man ordnade kampanjer, ordnade frågequiz, informationsfilmer och mycket annat. Och reaktionerna var uteslutande positiva men många ställde sig frågande till varför det var så få som faktiskt tog cellprov.

– Ett viktigt skäl är att vi inom sjukvården kanske inte är så tillgängliga, att vi inte har tider som passar, det kan vara svårt att boka om en tid. Det kan också vara så att man är rädd för själva gynundersökningen, att man är rädd för svaret man kommer att få. Man kan ha problem med att förstå språket eller att man är mycket på resande fot, att man jobbar någon annanstans och tiden inte passar och sen blir det inte av att man bokar om säger Eva Nilsson.

I Värmland är vi också bäst när det gäller skolhälsovården och att vaccinera med vaccinet Gardasil. 90 procent av 11-12 åringarna i länet har vaccinerat sig jämfört med riket som ligger på 80 procent.

I åldersgruppen 13-18 år för att vaccinera sig ligger Värmland på 80 procent jämfört med riket som ligger på 60 procent. Men trots att vi nu är väldigt duktiga på att ta cellprov så är det lika viktigt att vi fortsätter att göra det.

– Det är jätteviktig. Det ger ett gott skydd mot livmoderhalscancer. Tar man sina prover när man blir kallad så vet man att man har ett bra skydd. Vi ser också att de svåraste cancerformerna när det gäller livmoderhalscancer förekommer bland de som inte tagit proverna när de blivit kallade, fortsätter Eva Nilsson.