Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Extraval 22 mars 2015

Runar Filper (SD) om extravalet: "Finns ingen annan utväg"

Runar Filper (SD): "Vi är såklart väldigt glada"
5:03 min

Sveriges parlamentariska kris har lett till att Stefan Löfven nu sagt att han ska utlysa nyval den 29 december. Om det blir verklighet hålls extravalet den 22 mars 2015.

– Enda utvägen för en historisk svag regering, säger Runar Filper, Sverigedemokraternas länsordförande.

– Vi trodde inte att detta skulle bli verklighet så snabbt. När det nu har hänt så är vi så klart väldigt glada för vi är övertygade om att vi ser en möjlighet att växa i slagstyrka i riksdagen, säger Runar Filper (SD) i en första kommentar.

Anklagelserna om att Sverigedemokraterna skulle ha agerat oansvarigt tillbakavisar han bestämt.

– Det mest oansvariga är Stefan Löfvens regeringsbildning. Att man sätter Miljöpartiet i en regering, ett parti som 93 procent av svenskarna inte har rösta på får en stor påverkan på svensk politik, säger Runar Filper (SD).

Runar Filper (SD) klargör också än en gång att man inte kommer att stödja någon regering som förespråkar en ökad invandring.

– Det är just den ansvarslös invandringspolitiken som gör att vi inte kan lägga pengar på pensionärer, jobbskapande åtgärder, rättsväsendet och mycket annat, säger han.

Runar Filper (SD) när nu en förhoppning om att en regeringsbildning i minoritet efter extravalet den 22 mars nästa år ska söka stöd hos Sverigedemokrasterna:

– I politiken måste man samarbeta, ta samtalet med övriga partier, om man inte lyckas bilda en stark regering. Det är det som Stefan Löfven misslyckats med.

Har de senaste dagarna fått ett större stöd av svenskarna?

– Det är jag övertygad om, säger Runar Filper (SD).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".