Lysviks skola: Foto: Lennart Nordenstein.
1 av 2
Lysviks förskola Barnens hus byggs ut för att kunna ta emot flera barn: Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio..
Björn Svantesson. Enhetschef Sunne kommun. Foto: Lennart Nordenstein.
2 av 2
Björn Svantesson. Enhetschef Sunne kommun. Foto: Lennart Nordenstein.
#stadåland

Barnaskaran växer i Lysvik

Björn Svantesson: Det var många år sen förskolan byggdes ut
1:29 min

Många byar på den värmländska landsbygden avfolkas. Men det finns undantag. I Lysvik har antalet barn ökat under flera år, och nu bygger man ut förskolan Barnens hus.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

– I grund och botten har vi många barn i Lysvik, säger Björn Svantesson, biträdande förvaltningschef i Sunne kommuns bildningsnämnd.

Sammanlagt går det 49 barn i förskolan Barnens hus i Lysvik, och nu byggs förskolan ut med 130 kvadratmeter för att kunna ta emot barn som varit inhysta i 2,5 år i församlinghemmets lokaler. Inflyttningen beräknas ske i mars nästa år.

– Lysvik är ett bra ställe att bo på säger Maria Larssen förskolelärare på Barnens hus i Lysvik. Närheten till bra kommunikationer och ett fungerande samhälle med tex affär är viktiga ingridienser för att byarna ska leva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".