Göran Persson, ordförande för IF Metall Värmland.. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.
Göran Persson, ordförande för IF Metall Värmland Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

Ingen höjning av a-kassan ger reaktioner

Göran Persson, ordförande IF Metall Värmland:" Vi uppmanar våra medlemmar att gå och rösta den 22:a mars"
1:31 min

Till följd av att regeringens budget föll så uteblir satsningarna på cirka 25 miljarder kronor på sänkt skatt för pensionärer, mer personal i äldreomsorgen, gratis medicin för barn. Det blir heller inget höjt tak i a-kassan.

– Det är en märklig situation egentligen när alla partier utom moderaterna pratar inför valet om att höja a-kassan och nu är det moderaterna förslag till budget som har vunnit omröstningen till riksdagen och därmed uteblir höjningen och a-kassan står kvar på samma låga nivå, säger Göran Persson, ordförande i IF Metall Värmland.

Göran Persson ordförande IF Metall,  menar att om du har en normal anställning inom industrin idag och blir arbetslös så tappar du ungefär 50 procent av din ordinarie inkomst. Kompensationen med ungefär 300 kronor mer per dag, som det höjda taket i a-kassan skulle ha gett, skulle ha inneburit en bättre övergång. Vardagen skulle bli enklare att få ihop i jakten på ett nytt jobb. Och medlemmar i IF Metall har hört av sig.

– Vi har fått lite påringningar under dagen, det är med oro som de ser på den här utvecklingen som kommer. Det är den ekonomiska situationen som de belyser, det är svårt att klara sig på 680 kronor per dag fortsätter Göran Persson.

Men på IF Metall Värmland så har man framtiden klar.

– Vi går in i en ny valrörelse nu och kommer givetvis jobba för att få till en regering som klarar att höja a-kassan. Genom att göra arbetsplatsbesök, diskutera med våra medlemmar och att uppmana de till att gå och rösta den 22:a mars säger Göran Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".