Maude Andersson, Birgit Olsson och Belinda Haraldsson i gyncancerföreningen Musslan. Foto: Hedvig Nilsson
Maude Andersson, Birgit Olsson och Belinda Haraldsson i gyncancerföreningen Musslan. Foto: Hedvig Nilsson

Musslan: "Gyncancer är fulcancer"

"Bröstcancer är fincancer, gyncancer är fulcancer"
9:30 min

Gyncancerföreningen Musslan i Värmland vill tvätta bort skamstämpeln på gynekologisk cancer. De kämpar också för att få bort åldersgränserna för cellprov och att HPV-vaccin ska ges även till pojkar. 

- I början när jag var sjuk och frågade mig vad jag hade för sorts cancer så svarade jag undvikande för att jag tyckte det var pinsamt. Det är tabu att prata om, säger Belinda Haraldsson som drabbades av vaginal cancer när hon var 39 år.
Många av Musslans medlemmar berättar inte ens för sina familjer att det drabbats av cancer. Av den anledningen ber de att få sin medlemstidning Gynsam hemskickad i ett kuvert, så att inte deras anhöriga ska se och förstå. Det berättar föreningens ordförande Maude Andersson.
- Vi har försökt få Malou på TV4 och Fråga doktorn att ta upp gynekologisk cancer, men ingen vill. Bröstcancer är fincancer, gynekologisk cancer är fulcancer, säger Maude.

Värmlands kvinnor är bland de bästa i landet på att gå på sina cellprov. Åldersgränsen är 23 - 60 år. På Musslan anser man att det inte bör finnas någon åldersgräns. Man anser också att även pojkar bör få det vaccin mot HPV-virus som flickor får i skolan idag. Något de redan får i Norge:
- De kan få analcancer, penis och struphuvudcancer och är de vaccinerade är det ju också ett första steg för att inte smitta tjejer, säger Maude Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".