Lastbil Foto: Lennart Nordenstein
Fordonet på bilden har inget med reportaget att göra. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Värmland

Tuffare tag mot utländska åkerier med ny lag från nyåret

Svenerik Eriksson: Det här är positivt för åkerinäringen
1:27 min

Från och med nyåret blir det tuffare tag mot utlandsregistrerade lastbilar som inte följer svenska bestämmelser när de tar körningar i Sverige. Bland annat så blir det höga sanktionsavgifter och tull och polis får låsa fast fordonen samt ta nycklarna till lastbilen.

– Nu får polisen bra verktyg för att stävja utländska åkare som inte följer bestämmelserna i Sverige säger Svenerik Eriksson regionchef för Sveriges åkeriförening i Värmland.

Den nya lagen som införs från och med nyåret innebär att så kallad cabotage där utländska åkerier tar körningar inom Sverige när de är här och inte följer svenska bestämmelser blir betydligt tuffare.

– Det kan nu bli ordning på de svenska och värmländska vägarna.

Bland annat så kan nycklarna till utlandsregisterade fordon beslagtas av polis och tull, fordonen kan också klampas för att förhindra att fordiónen kan fortsätta färden, till detta kommer en saftig sanktionsavgift på 40 000 kronor, men Svenerik Eriksson befarar att kontrollen kan bli eftersatt pga av bristande polisresurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".