Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT.

Skärpta matregler ska göra det enklare för allergiker

Hittills har restauranger inte varit tvugna att kunna presentera allt innehåll
1:28 min

Restauranger måste kunna tala om vad maten de serverar innehåller. Genom en ny förordning har Eu tagit fram en lista på 14 allergener som är extra viktiga för restaurangerna att upplysa sina kunder om.

Eva-Karin Lindner på Karlstads kommun jobbar som livsmedelsinspektör och det är de som ska kontrollera att den nya lagen följs.

– För restaurangerna innebär det i första hand att de ska kunna uppge vad det är för allergener i maten de serverar. Det är jättebra tycker jag, just för att kunderna ska veta vad de blir serverade för något och inte riskera att bli sjuka eller få en allergisk reaktion, förklarar Eva-Karin Lindner.

I Sverige är det Livsmedelsverket som ska vägleda kommunerna i hur de ska tillämpa de nya reglerna som börjar gälla den 13 december. Men den vägledningsbroschyren verkar inte bli färdigställd förrän efter årsskiftet. Och därför kommer i alla fall Karlstads kommun att vänta tills dess innan de börjar utföra kontroller.

Kocken och restaurangägaren Mia Lidström i Karlstad hoppas att de nya reglerna inte ska innebära för mycket extraarbete.

– Det som skulle vara tidskrävande är ju om allt vad maten innehåller ska skrivas ner på matsedeln. Men, som sagt, vi vet ju inte vad det innebär än så det kanske kommer räcka med att kocken kan förklara vad allting innehåller, säger Mia Lidström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".