Man fotograferar flygplan på landningsbanan
Värmlands Näringslivsutveckling skapades i princip med ett syfte. Det var att ge garantier för etableringen av en ny flyglinje mellan Karlstad och Frankfurt. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Bolaget bryter mot lagen

Tomas Riste (S): "Det känns helt galet"
1:25 min

Förvaltningsrätten upphäver Karlstad kommuns beslut att bilda bolaget Värmlands Näringslivsutveckling AB tidigare i år.

Bolaget bildades för att tillsammans med Handelskammaren i Värmland stötta infrastrukturen i länet. I praktiken har det inneburit ett ekonomiskt stöd till flyglinjen Karlstad - Frankfurt.

Kommunen har investerat femton miljoner kronor i flyglinjen och tanken är att näringslivet efter hand ska gå in och finansiera hälften av stödet.

Förvaltningsrätten anser att problemet med kommunens beslut är att man ekonomiskt gynnar Handelskammaren som inte kan anses representera hela länets näringsliv. Därför slår förvaltningsrättens dom fast att kommunen bryter mot kommunallagen.

Förvaltningsrätten menar också att det saknas säkerheter för återbetalning i de kontrakt som skrivits mellan parterna. Man påpekar att de inte finns specificerat hur säkerheten för den ekonomiska risk som kommunen ligger ute med ska kunna fastställas.

Bolaget har varit kritiserat eftersom kommunen går in med den största delen pengar samtidigt som näringslivet ska äga den största delen av bolaget och offentlighetsprincipen därför inte kan tillämpas. Som det ser ut i dagsläget äger Karlstad kommun 49 procent av aktierna och representanter från näringslivet 51 procent av aktierna. Samtidigt står kommunen, i dagsläget, för finansieringen av bolaget.

Även region Värmland ska ta beslut om huruvida de ska gå in och köpa 25 procent av Karlstad kommuns aktier i bolaget för att samtliga kommuner i länet på så vis ska kunna vara delägare. Regionen har dock skjutit på beslutet tills dess förvaltningsrättens utlåtande kommit.

Regionrådet, socialdemokraternas Tomas Riste är besviken över förvaltningsrättens dom.

– Det känns helt galet och det är trist. Någon med juridisk kunskap får se om det här är juridiskt rätt eller inte, det kan inte jag avgöra, säger Tomas Riste (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".