Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#stadåland

De flyttar mot strömmen

Publicerat torsdag 11 december 2014 kl 06.15
Pernilla Löfkvist: "Våra vänner tycker att vi inte är kloka"
(6:32 min)
Jörgen Andersson och Pernilla Löfkvist ska lämna Kroppkärr för Blombacka. Foto: Ann Edliden/Sveriges Radio.
Jörgen Andersson och Pernilla Löfkvist ska lämna Kroppkärr för Blombacka. Foto: Ann Edliden/Sveriges Radio.

Den här veckan pratar vi om stad och land i P4 Värmland och som de flesta vet så går flyttlassen normalt sett från landet in till städerna. Men Pernilla Löfkvist och Jörgen Andersson gör tvärtom. De har köpt en gård och om ett par månader flyttar de ut till landet.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

– Det finns säkert massor av saker vi inte har tänkt på såklart, men det känns ändå som ett naturligt steg. Det är en dröm och visar det sig att det inte fungerar då får vi göra något annat, säger Pernilla Löfkvist.

Pernilla och Jörgen har bott i tätorter hela livet, men livet på landet har alltid lockat. Och dom är en del av en mindre trend som innebär att människor flyttar ut från stan, men inte alltför långt utan tillräckligt för att kunna pendla in till sina vanliga jobb. Det säger Lars Aronsson som är professor i kulturgeografi.

– När man pratade om Gröna vågen på 1970-talet så var det väldigt mycket romantik inblandat. En romantisk idé om livet på landet på något sätt. Och det finns säkert kvar på något sätt, men nu tror jag också att man upplever en längtan efter lugn och ro i vårt stressiga samhälle och att man kommer finna det på landet.

Enligt en undersökning som SCB presenterade i år har trenden vänt och för första gången flyttar fler till glesbygden än därifrån. Men inte i Värmland, här är urbaniseringen fortfarande ett faktum. Därför skulle man kunna hävda att det är en kulturgärning att flytta ut på landet, då allt fler söker sig till städerna. Och på landet finns också utmaningar som många stadsbor kanske inte tänker på när dom drömmer sig dit.

– Det som jag har tänkt på är ju bredband. Vi har ju fiber i huset här och det kommer det inte vara där. Och när jag började titta litegrann på det, hur det är utbyggt på landsbygden. Då blir det en annan förståelse för att det är på landet och det finns andra förutsättningar där, säger Jörgen Andersson.

Vad säger era vänner och bekanta?

– Att vi inte är kloka. Det är väl ungefär det. Men de tycker också att det är spännande att vi vågar och följer hjärtat, säger Pernilla Löfkvist.

Huset som Jörgen och Pernilla flyttar till ligger i Blombacka, strax utanför Molkom. Det tar bara 25 minuter med bil in till Karlstad, men ändå var det ett svalt intresse, precis som för många hus på landet i Värmland.

– Det var en som hade lagt ett skambud tidigare. Mäklaren hade sagt att de kunde räkna med ett år innan de kunde få det sålt, för det finns egentligen inga personer som vill flytta ut på landet i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".