Alexandra Lidström. Foto: Ann Edliden/Sveriges Radio
Alexandra Lidström funderar på att bygga hus i Kil. Foto: Ann Edliden/Sveriges Radio.
#stadåland

Nybyggda villor i Kil lockar

Alexandra Lidström: "Vi har letat hus i flera år"
4:00 min

I helgen släpptes de första villatomterna i bostadsområdet Lövenstrand i Kil. Totalt ska 155 nya bostäder byggas och intresset var stort när kommunen bjöd in till mingel och en presentation av området. 

– Vi har märkt när intresseanmälningar strömmat in varje dag här nu, att folk söker sig till ett bostadsområde som är unikt. Det är parkmark som kommunen äger och med utsikt mot Fryken, säger Kent Svensson som är exploateringschef i Kil.

Trots att det gick trögt att sälja villatomterna i Mons backe för några år sedan, så hoppas kommunalrådet och centerpartisten Georg Forsberg på att det nya området Lövenstrand ska vara mer attraktivt för köparna.

– Det är vi prövar nu och blir det inget intresse, ja då avstannar ju det här och får ta mer tid. Vi vet ju att många Kilsbor har köat för det här området. Vi har intresseanmälningar från 50-60 intressenter som köat i ett område som förut inte varit tillgängligt.

– Vi har letat hus i flera år men inte hittat något som passar oss, berättar Alexandra Lidström som är spekulant.

– Vi tänkte passa på nu när de släpper tomter. Jag är från Kil från början men bor i Karlstad och vi vill flytta tillbaka. Priserna är ganska höga på begagnade hus. Vi vill inte köpa ett hus för två miljoner som är byggt på 70-talet och behöver renoveras.

Att huspriserna är så höga i Karlstad kan göra att Kil lockar mer nu, menar Georg Forsberg, men också att kommunen satsat mer på marknadsföring och utökad service.

– Vi har ju arbetat målmedvetet med att höja Kils attraktionskraft. Det har lett till att vår befolkning ökar varje år, hittills i år med ungefär 75 personer. Jag tror att vi kan konkurrera med ett naturnära boende, där kan vi konkurrera med Karlstadsregionen.

En annan sak som Kils kommun är nöjda med är att orten nu breder ut sig åt Fryken, där bebyggelsen i Kil fanns från början.

– På något sätt så återvänder vi till Kils rötter. Det var här Kil en gång startade på bronsåldern, sedan kom järnvägen och centrum förflyttades, säger Georg Forsberg.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

 

Värmland i siffror

Fakta och statistik om länet.

Läs mer HÄR (regionfakta.com)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".