Färjestadsjubel
Färjestadsjubel. Foto: TT Nyhetsbyrån

Färjestad skapade luft under sig

Ole Kristian Tollefsen: ”Alla poäng just nu är jätteviktiga”
1:58 min

Då: Stenhård rivalitet och möten i klassiska SM-finaler. Nu: Snällt i kampen om en mittenplacering i SHL-tabellen. Färjestad vann mot Djurgården på Hovet med 3-2 efter förlängning. 

– Det är inte ofta att jag får göra mål så det är kul att det var ett viktigt mål också. Vår insats är lite upp och ner. Men det var en helt okej hockeymatch. Alla poäng just nu är jätteviktiga. Vi har spelat bättre och bättre den senaste månaden, det är en mycket mer positiv känsla i truppen, säger Ole-Kristian Tollefsen till Radiosporten.

Djurgårdens hemmapublik gjorde visserligen sitt för att ge liv till söndagens enda match i SHL genom att välkomna gästande Färjestad till Hovet med en rejäl visselkonsert.

Men på isen var det inte mycket som påminde om svunna tider.

Det var länge väldigt snällt, chansfattigt och en halvdan intensitet.

Så är ju varken nykomlingen Djurgården eller vårens finalist Färjestad några topplag hösten 2014.

Djurgårdens bästa målskytt Marcus Sörensen gav laget tidigt ledningen - men Färjestad vände med ett sent mål i såväl första som andra perioden.

Först i tredje perioden hettade det till lite när Djurgården kvitterade till 2-2 och ordnade förlängning. Där avgjorde Joakim Nygård för Färjestad redan efter 34 sekunder.

– Vi är ganska slarviga i vårt spel och sjabblar till det. I andra perioden gör vi en av våra sämre perioder för i år. Vi blir väldigt utspridda i vårt försvarsspel. Generellt har vi varit slarviga på sistone i de andra perioderna och det är någonting som vi måste förändra, säger DIF:s Joakim Eriksson till Radiosporten.
 
Djurgården mot Färjestad är ett av svensk ishockeys största rivalmöten. 
 
Djurgården har 16 SM-guld - Färjestad har tagit sina nio sedan elitserien, som sedermera blev SHL, startade säsongen 1975-1976 och toppar maratontabellen som räknas från och med då. Tvåa är, just det, Djurgården.

Ett tag var det som om lagen "alltid" ställdes mot varandra långt fram i SM-slutspelet.

Man gjorde upp i finalserierna 1983, 1990, 1991, 1998 och 2001 - många av dem klassiska finalfajter. Men senaste slutspelsmötet är semifinalserien våren 2003.

Frågan är om den forna rivaliteten kan väckas igen.

Förutsättningarna finns i alla fall om lagen skulle mötas i vårens slutspel.

På isen på söndagen fanns tre spelare som möttes i finalen 2001 - Djurgårdens Mikael Tellqvist och Joakim Eriksson samt Färjestads Rickard Wallin.

Och i respektive bås stod Djurgårdens tränare Hans Särkijärvi och kollegan Tommy Samuelsson i Färjestad. De möttes i bland annat i SM-finalen 1983.

Färjestad skapade med suddensegern sig lite distans till Modo och Leksand under strecket – nu fem poäng före bottenduon.

Radiosportens kommentator Lena Sundqvist tog ut matchens lirare i båda lagen.
Djurgården: Alexander Fällström
Färjestad: Rickard Wallin 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".