En till salu-skylt i en vägkorsning på landet. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
#stadåland

Värmländska kommuner i botten på bostadssajt

Åsa Karlsson: "I Torsby säljs fler fritidshus än villor"
5:40 min

Fem av de sju minst klickade kommunerna på bostadssajten Hemnet är värmländska.

– Var förvånande även för mig, säger Åsa Karlsson, fastighetsmäklare i Torsby.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

Kommunerna Munkfors, Hagfors, Vilhelmina, Markaryd, Filipstad, Eda och Torsby ligger i botten på Hemnets lista över de mest klickade kommunerna. Ett faktum som alltså även förvånar branschfolk.

– När man börjar titta på siffrorna lite mer ser vi ju att Värmland ligger i toppen och botten. Karlstad och Hammarö ligger ju på den övre delen. En förklaring är att bostadsrättsmarkanden vuxit starkt den senaste tiden. I Torsby finns det till exempel 100 bostadsrätter och det säljs kanske en handfull varje år, säger Åsa Karlsson, fastighetsmäklare i Torsby.

De kommuner som parkerar i toppen över de mest klickade kommunerna har i regel en större stad eller ligger nära en kommun där en sådan finns. Närheten till ett universitet eller en högskola har också stor betydelse.

– I Torsby har det inte varit några dramatiska förändringar den senaste tioårsperioden. Det säljs cirka 200-250 villor och fritidshus. I Torsby är det ofta yngre barnfamiljer som köper och de flyttar ofta från en lägenhet till ett hus. Det har inte gjort någon bostadskarriär som man ofta gör i större städer, säger Åsa Karlsson.

Ett intressant faktum är att det säljs fler fritidshus än villor i just Torsby kommun.

I Karlstadsområdet väljer många barnfamiljer att bosätta sig i kranskommuner.

– Där handlar det om att man får mer för pengarna helt enkelt. I norra Värmland har det kanske mer med jobb att göra. Man har fått ett jobb som gör att man väljer att flytta. En annan kategori är hemvändarna, säger Åsa Karlsson.

Värmland i siffror

Fakta och statistik om länet.

Läs mer HÄR (regionfakta.com)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".