Lars-Göran Larsson, chef för indvid och familjeomsorgen i Årjäng, där de hyr in personal. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.
Lars-Göran Larsson, chef för indvid och familjeomsorgen i Årjäng, där de hyr in personal. Foto: Lisa Linder Lindberg, Sveriges Radio.

Årjängs kommun tvingas hyra in personal

Lars-Göran Larsson: "Det är nödvändigt"
1:49 min

Det blir allt vanligare att länets kommuner tvingas hyra in dyra konsulter, så kallade hyrsocionomer, för att täcka upp personalbristen för bland annat de socialsekreterare som utreder barn och unga. I Årjäng jobbar just nu en inhyrd socialsekreterare.

– På senare tid har det även varit svårt att få tag på konsulter att hyra in, säger Lars-Göran Larsson chef för individ och familjeomsorgen i Årjäng.

De flesta värmländska socialkontor saknar socialsekreterare och har flera vakanta tjänster ute. I Årjäng, där Lars-Göran Larsson jobbar, har de sökt två socialsekreterare i drygt ett år utan att få tag på sökande med rätt kompetens. Därför hyr kommunen in socialsekreterare från bemanningsföretag för att klara av alla ärenden.

– Det är en nödvändighet, säger Lars-Göran Larsson chef för individ och familjeomsorgen i Årjäng.

Tuffa och många ärenden, vakanta tjänster och långa löner göra att många lämnar jobbet. När kommunen istället hyr in socionomer är prislappen uppemot en tusenlapp i timmen, enligt Akademikerförbundet SSR-

– Ja, det är dyrare, det är betydligt dyrare. De är effektiva i alla fall men väldigt dyra. Ur ekonomisk synpunkt är det inte önskvärt med inhyrda konsulter, säger Lars-Göran Larsson chef för individ och familjeomsorgen i Årjäng.

Akademikerförbundet SSR har gjort en enkät som visar att sju av tio kommuner i landet har använt sig av bemanningsföretag för barn- och ungdomsvård. Förbundet menar att det ger en bild av en kritiska situationen på landets socialkontor.

Lars-Göran Larsson håller med om att lösningen med hyrsocionomer inte är optimalt, men ser det som en nödvändig åtgärd för att klara av alla ärenden.

– Tyvärr kanske det är så att socialkontor och socialtjänsten är en bransch som alltmer kommer att likna vårdcentralen med inhyrda läkare, säger Lars-Göran Larsson chef för individ och familjeomsorgen i Årjäng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".