Gunilla Fält. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Gunilla Fält, Rikseatern Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
#stadåland

Riksteatern skapar kultur på landsbygden

Gunilla Fält:"Landsbygden har ett blomstrande föreningsliv"
6:56 min

Riksteatern Värmland driver sedan några år tillbaka projektet Kultur på landsbygd som ska stärka arrangörskapet av kulturevenemang ute på landsbygden.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

– Vi hjälper föreningar med att subventionera föreställningar och att se till att föreställningarna är anpassade för deras scener, det vill säga bygdegårdar och ordenshus, säger Gunilla Fält, projektledare på Riksteatern i Värmland.

Hur skulle det se ut om ni inte hjälpte lokala föreningar med detta?

– Det har förmodligen blivit arrangemang i alla fall. Men kanske hade de blivit tvingade att ta sig in till storstaden för att få tillgång till en annan typ av arrangemang. Nu kan vi hjälpa till att föra ut kulturen till människorna på landsbygden, säger Gunilla Fält.

Betydelsen av att kulturen når ut till landsbygden är stor menar Gunilla Fält:

– Det uppdrag som riksteatern har är att sprida professionell scenkonst till hela Sverige. Riksteatern i Värmland tar det ett steg längre. Vi besöker det minsta orterna.

Enligt Gunilla Fält är landsbygden i Värmland präglad av ett blomstrande föreningsliv med engagerade människor.

– Det vi hjälper till med är att bredda deras utbud. Vi är som ett stöd men drivkrafterna har alltid funnits, säger hon.

Värmland i siffror

Fakta och statistik om länet.

Läs mer HÄR (regionfakta.com)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".