Nils Weslien, räddningschef. Foto/Montage/Sveriges Radio.
Nils Weslien, räddningschef. Foto/Montage/Sveriges Radio.
#stadåland

Brandmän i Högboda får beredskapsbil

Nils Weslien: "Den som har beredskap har med sig bilen hem"
4:40 min

I Högboda har man under de senaste åren haft problem med att bemanna utryckningsstyrkan. Problemet är störst på dagtid eftersom många jobbar på annan ort. Men, nu är läget på väg att bli bättre, tack vare en beredskapsbil som snabbt kan åka ut på larmen.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

För att korta utryckningstiden har räddningstjänsten skaffat en bil som den brandman som är i beredskap i Högboda kan ha med sig hem för att åka direkt till larmet. Brandmannen i beredskap hinner då fram ett par minuter innan ordinarie styrka, minuter som kan vara avgörande.

– De kan vara jätteviktiga, där kan du bryta olycksförloppet på en trafikolycka eller lugna en brand, kanske med en handbrandsläckare eller släckgranat, säger Nils Weslien, räddningschef.

Många har varit oroliga i Högboda att brandkåren ska försvinna. Byalaget tycker att det är bra med den nya beredskapsbilen.

– Det är väldigt viktigt för oss här på bygden och ökar tryggheten, att det kommer någon snabbt och kan göra en första insats, säger Ulla Karlsson, Högboda byalag.

Värmland i siffror

Fakta och statistik om länet.

Läs mer HÄR (regionfakta.com)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".