Lena Hertzberg framför ett stapeldiagram. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.
Lena Hertzberg. Arkivbild: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Färre arbetslösa i Värmland nästa år

Lena Hertzberg: "Prognosen ser ganska ljus ut"
1:21 min

Arbetsförmedlingen i länet förväntar sig att sysselsättningen ökar i många branscher nästa år och att det blir färre arbetslösa.

– Prognosen ser ganska ljus ut. Sysselsättningen ökar och arbetslösheten går ner. Det är en försiktig optimism men man tror på framtiden, säger Lena Hertzberg arbetsförmedlingschef i Värmland.

Under det senaste halvåret har de arbetslösa blivit färre i Värmland, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Omkring 1 000 färre personer är inskrivna nu jämfört med för ett år sedan. Totalt är omkring 10 400 inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingen i Värmland. Och prognosen för nästa år är att det ser ut att fortsätta minska.

– Det har med konjunkturen och efterfrågan både i Sverige och utomlands att göra. Men det är främst efterfrågan i Sverige som gör att konjunkturen ökar, säger Lena Hertzberg arbetsförmedlingschef i Värmland.

Civilingenjörer, förskolelärare och läkare är några exempel på yrken där det är lättare att få jobb. Svårare är det för städare, vaktmästare och ekonomiassistenter att få jobb i länet.

Bland ungdomar är arbetslösheten fortsatt hög, ungefär var femte 18 till 24 år saknar ett jobb

– När det gäller ungdomsarbetslösheten är den en utmaning vi har där ungdomar måste skaffa sig utbildning för att kunna konkurera om jobben, säger Lena Hertzberg arbetsförmedlingschef i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".