Anna Kinberg Batra föreslås bli Moderaternas nya partiledare. Foto: BERTIL ERICSON / TT
Anna Kinberg Batra föreslås bli Moderaternas nya partiledare. Foto: BERTIL ERICSON / TT

M föreslår Anna Kinberg Batra som ny partiledare

15 min

Moderaterna presenterade idag sitt förslag till utmanare om statsministerposten. En enhällig valberedning föreslog Anna Kinberg Batra att bli Moderaternas partiledare.

– Vi har en kandidat som har väldigt, väldigt starkt stöd, sade valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman på presskonferensen och pekade på att Kinberg Batra har stöd från norr till söder, i ungdomsförbundet och bland seniorerna.

Sedan var det dags för partiledarkandidaten att kliva upp på scenen.

– Tack för förtroendet. Jag ser fram emot och känner mig väl rustad för att ta mig an det här uppdraget, sade Anna Kinberg Batra, på presskonferensen.

Anna Kinberg Batra talade om de samhällsutmaningar som finns i Sverige. Hon nämnde bland annat bristande skolresultat, arbetslöshet, jämställdhet och integration.

– I grund och botten står jag upp för det asylsystem vi har, sade Anna Kinberg Batra.

Lösningen på integrationsproblemen är enligt Kinberg Batra fler jobb. Vägen till arbete måste bli kortare, enligt den föreslagna moderatledaren.

Anna Kinberg Batra sade att Sverige förändras och att Moderaternas politik måste förändras för att möta samhällsutmaningarna. Men grunden i Moderaternas politik står fast även med Anna Kinberg Batra vid rodret.

– Vi ska aldrig tappa den styrka vi har byggt upp i den ekonomiska politiken, sade hon på presskonferensen.

Först i januari kan Kinberg Batra formellt väljas till ny partiledare, på moderaterans tidigarelagda partistämma. Men det blir troligtvis hon som utmanar Stefan Löfven om statsministerposten i nyvalet i mars.

– Jag ser fram emot att dra igång både den här valrörelsen inför valrörelsen inför det extra valet i mars och det inför 2018. Sverige förändras och behöver ett parti och en regering som kan och vill bygga Sverige starkare och därför har jag tackat ja till att anta den här utmaningen, sade Anna Kinberg Batra. 

Anna Kinberg Batra lämnar posten som ekonomiskpolitisk talesperson men vem som blir hennes efterträdare är i nuläget inte kännt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista