Nytt boende för ensamkommande flyktingungdomar på Hammarö. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio.
1 av 2
Nytt boende för ensamkommande flyktingungdomar på Hammarö. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio.
Baban Deler, boende som flytt kriget i Irak och gått en lång bit av vägen hit till Sverige. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio.
2 av 2
Baban Deler, boende som flytt kriget i Irak och gått en lång bit av vägen hit till Sverige. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio.

Hammarö utökar för flyktingungdomar

Baban Deler: "Vi sov i bergen eller parker"
1:31 min

Hammarö kommun invigde idag ett nytt hem för ensamkommande flyktingungdomar på Sätterstrand. Efter att i många år haft fem platser finns nu plats för 20 ungdomar i två enplanshus.

Baban Deler flydde kriget mot IS i Irak och vandrade en stor del av vägen till Sverige :

– Vi gick i en månad och sov i bergen eller i parker. Pappa och mamma gav mig pengar och så fick jag lite efter vägen. Bil och lastbil åkte vi också.

Baban Deler går på Nobelskolan i Karlstad och läser in högstadiet. Får han uppehållstillstånd ska han utbilda sig till sjuksköterska. Det är andra gången han är i Sverige. Sist var han här i tre år men fick inte uppehållstillstånd. Men det var för fyra år sedan. Nu har han lämnat sin familj och flytt undan kriget och varit i Sverige sedan två månader tillbaka.

Baban tycker det är bra på boendet men anser att det ligger i skogen. Han vill kunna träffa sina skolkompisar men det är svårt när det inte ens går bussar från Sätterstrand.

Socialnämndens ordförande Margareta Ivarsson, säger att det är på Sätterstrand som det finns möjlighet att bygga om och skapa boenden, för i kommunens centrala delar är det brist på lägenheter:

– Det är här som det finns möjlighet att skapa boendet. Det är också här vi måste expandera om det behövs. Men jag är väldigt nöjd att vi nu har plats för 20 ungdomar.

Tommy Håfström är samordnare på boendet och tycker att det nu blivit väldigt bra med en uppdelning i de som är asylsökande och de som fått permanent uppehållstillstånd eftersom det är en så avgörande skillnad för ungdomarna.

Själva placeringen kunde dock vara mer central tycker också han :

– Ungdomar vill ju gärna umgås och ha tillgång till affärer och någonstans att hänga, säger Tommy Håfström. Men det är ändå väldigt fint härute och det finns en hel del att göra här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".