Robert Aronius. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
1 av 2
Mjölkbonden Robert Aronius. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Kjell Johansson. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
2 av 2
Kjell Johansson, Macken i Glava. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
#stadåland

Kritik mot nedläggning av bussgods

Sedan i oktober har Värmlandstrafik och Smartpack slutat köra ut bussgods vilket väckt kritik bland flera företagare på landsbygden.

– Utan service kan man inte driva ett företag, säger mjölkbonden Robert Aronius i Hillringsberg.

Mjölkbonden Robert Aronius i Hillringsberg är kritisk till den här försämringen av servicen på landsbygden. En torsdagskväll när kretskortet till hans hackmaskin gick sönder blev läget akut.

– Detta skedde en torsdagkväll. På fredag fick vi veta att reservdelen fanns i södra Tyskland. Normalt hade vi haft delen på måndag med hjälp av bussgods. Vi fick helt enkelt hyra in ett flygplan och åka ner till Tyskland för att hämta delen. Jag hade inget annat val. Själva transporten kostade 20 000 kronor plus kostnaden för reservdelen, säger Robert Aronius.

Han menar att det utan service inte går att driva företag på landsbygden.

– Jag kan beställa delar till en traktor från USA och få det till Europa nästa dag utan problem om jag gör beställningen före 16:00. Det är svårare att få en transport från Karlstad, säger Robert Aronius..

Efter nyår drabbas Kjell Johansson som driver macken i Glava av ytterligare en försämring.

– Jag är van men man blir besviken varje gång. Nu har jag fått veta att kvällstidningarna inte kommer att köras ut till Glava. Varför ska inte Glavaborna få en kvällstidning, undrar en lätt luttrad och besviken Kjell Johansson. Han har genom åren fått se tandläkare och läkare försvinna. Posten, banken och vårdhemmet är borta.

– Situationen har blivit tuffare för varje år, säger Kjell Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".