Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.
Karlstads universitet. Foto: Tomas Hedman/Sveriges Radio.

Fortfarande få kvinnliga professorer vid universitet

"Det ska vara möjligt för alla att nå de högsta positionerna"
1:18 min

Var fjärde professor vid Karlstads universitet är kvinna, det visar en rapport från Universitetskanslerämbetet. Regeringen vill öka antalet kvinnliga professorer och satsar på en jämställdhetsbonus till högskolor som anställer fler kvinnliga professorer.

– I ett demokratiskt och öppet land som Sverige ska det vara möjligt för alla att nå de högsta positionerna. Det ska inte vara förbehållet ett vist kön eller bakgrund, säger forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S).

Trots politiska ambitioner om att anställda fler kvinnliga professorer är det fortfarande fler män som är professorer. Andelen kvinnliga professorer vid Karlstads universitet har ökat med tre procentenheter på tio år till dagens totalt 25 kvinnliga anställda.

Utvecklingen måste gå snabbare, menar regeringen, som vill införa bonusar till de högskolor som lyckas öka andelen kvinnor, men det är inte någon kvotering regeringen tänker sig utan ett bonussystem.

– Det innebär att alla våra anslag och anställningar ges utifrån strikta meriter och inte att man gör olika bedömningar utifrån kön, säger forskningsministern Helene Hellmark Knutsson (S).

Men Moderaterna håller inte med, de tror inte att en bonus ger fler kvinnliga professorer.

– Utan vi tror att man genom att ha en väldigt tydlig dialog med lärosätena kommer att nå mycket länge än vad vi gör i dag, säger Betty Malmberg, riksdagsledamot för Moderaterna och ledamot i utbildningsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".