Landshövding Kenneth Johansson.  Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Landshövding Kenneth Johansson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
#stadåland

Landshövdingen: "Det ska lysa i fönstren på landsbygden"

Kenneth Johansson: "Vi behöver en livskraftig landsbygd"
5:31 min

P4 Värmlands tema #stadåland har engagerat många lyssnar denna vecka. Det har tipsats om problem och svårigheter, men också om idéer och möjligheter.

– Stad och land, hand i hand, är min vision, säger landshövding Kenneth Johansson.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

– För mig är landsbygden en stor resurs. Där finns de resurser som både stad och land behöver. Det är från landsbygden vi levererar vattenkraften, skogen och malmen. Det gör mig illa berörd att de som levererar resurser är ibland de bygder som får stå med mössan i hand och begära stöd. Stad och land, hand i hand, det ska vi leva efter, säger landshövding Kenneth Johansson.

Urbaniseringen och dess konsekvenser för landsbygden ser landshövding Kenneth Johansson som en utmaning:

– Sverige är det land i EU som har den högsta urbaniseringstakten. Min vision är att vi ska ha en hållbar utveckling i hela vårt län. Det ska lysa i fönstren och det ska finnas service på landsbygden. Vi behöver tätorten men vi behöver också en livskraftig landsbygd.

Landshövdingen menar att det finns dysterkvistar som dömer ut landsbygden. Han ger inte mycket för denna pessimistiska syn på det som finns utanför stadskärnorna.

– Det är där vi har livsmedel som blir mat på bordet, det är där vi har skogen, jordbruket och de gröna näringarna. Vi har besöksnäringen, människor från övriga Europa kommer hit för att få "space" och tystnad. Det kan man få i de värmländska skogarna, säger Kenneth Johansson.

Under vår temavecka har vi på P4 Värmland fått många synpunkter på det viktiga om att få fiber ut på landsbygden. Men får att få fiber krävs ett stort engagemang och det krävs att fiberföreningar måste bildas. Landshövdingen ser inget problem i detta.

– Det är ganska bra. Det är väl toppen om man släpper fram kraften i de enskilda människorna och det ideella arbetet och låta ett plus ett blir tre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".