En snickare som lägger ett trägolv mäter upp en golvplanka med penna och tumstock. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
#stadåland

Inga hus trots gratis tomter i Eda

Stefan Johannesson: "Intresset var enormt"
1:29 min

För ett drygt år sedan hamnade Eda i fokus när kommunen sålde 69 tomter för en krona styck. Trots att tomterna såldes är intresset för att verkligen bygga på dem lågt. Så lågt att det kanske bara slutar med ett enda husbygge.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

Stefan Johannesson är närlingslivstrateg i Eda:

- Intresset var enormt och jag fick telefonsamtal både från Kina och Usa, berättar Stefan Johannesen.

Men det var då. Tomterna, de flesta av dem i Charlottenberg, sålde bra. Men sedan har inte mycket hänt. Stefan Johannesen kommer bara på en enda tomt där ett husbygge faktiskt pågår. Hur det blir med övriga tomter är oklart. Men om köparna inte har påbörjat någon byggnation innan sista augisti nästa år återgår tomterna i kommunens ägor. Och då väljer Eda kommun att vara generösa:

- Kronan som man betalade för tomten kan man nog också få tillbaka, säger Stefan Johannesen.

Enligt honom kan skälet till att så få köpare bygger på sina tomter vara att ekonomin förändrats eller att det kostar mycket pengar att bygga hus trots att själva tomten är billig.

Som kommun lever Eda mycket på gränshandeln. Men trots ett stort antal besökare så behöver kommunen fler invånare. Ändå är det enligt Stefan Johannesen inte aktuellt med fler lockpriskampanjer för husbyggare.

– Nej, men tomterna är fortfarande till salu fast de kostar lite mer.

Och för den som är intresserad av att bosätta sig i Eda skickar Stefan Johannesen med följande.

– Vi har stor potential här!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".