Landsbygdsvy. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
#stadåland

Småstadens utveckling viktig för glesbygdsbor

"Städer som försöker förnya sig kan skapa ökade värden"
7:10 min

Sveriges mindre städer måste förändras i grunden för att dess invånare och även de som bor ute på landsbygden i närheten av dessa städer ska fortsätta växa och överleva i framtiden, enligt Lars Westin, professor i regional ekonomi vid Umeå universitet.

– En bebyggelse som stagnerar förlorar liv och omvandlingstryck om man inte från befolkningens och kommunledningens sida försöker förnya sig. Du kan ha städer som även om de inte växer hela tiden försöker förnya sig. De städerna kan skapa ökade värden, säger Lars Westin, professor i regional ekonomi vid Umeå universitet.

Bättre infrastruktur talas det ofta om som en förutsättning för att mindre orter ska kunna överleva jämte större städer. Men enligt Lars Westin är det inte riktigt så enkelt.

– I Sverige finns det en övertro på vad infrastruktur kan göra. Det vi vet från teori och empiri är att när man får bättre tillgänglighet förstärks en ort eller så förlorar man istället människor.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".