Telia slogs ut av nätattack

Stora tekniska problem drabbade på onsdagen Telias surfande kunder. Problemen berodde enligt operatören på en belastningsattack mot ett spelföretag. 

Det handlar om Telias så kallade DNS:er, som används för att översätta domännamn som användaren skriver in till ip-adresser som används när datorer och servrar ska kommunicera med varandra.

Nätangrepp i form av belastningsattacker går ut på att datorer skapar stor trafik och anrop mot till exempel en hemsida som så småningom slås ut. Men attacken var inte riktad mot Telia, utan mot ett spelföretag, enligt Telia.
-Det är en form av spelsajt, eller ett företag som har spelservrar som är utsatta för den här attacken, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Vilket spelföretag det handlar om vill Telia inte avslöja.

I attacken har Telias DNS-servrar använts för att hitta rätt. Den massiva trafiken klarade inte DNS:erna av. Och kunder som försökte surfa kom därför inte ut på nätet.

Nu ska Telia utreda varför operatören och dess kunder drabbades av den massiva trafiken och varför den tog vägen via DNS:erna.

Problemen började på dagen, eskalerade under eftermiddagen men var enligt operatören avhjälpta vid 20-tiden på onsdagen.

Även kunder med Telias iptv var drabbade. Belastningsattacken tros ligga bakom även dessa tv-problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".