Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Manifestation mot hedersvåld på Medborgarplatsen i Stockholm. Ett hjärta av röda rosor. Foto: Daniel Velasco/Sveriges Radio.
1 av 2
Manifestation mot hedersvåld. Ett hjärta av röda rosor. Arkivbild: Daniel Velasco/Sveriges Radio.
Manifestation mot kvinno- och hedersvåld. Minnesceremoni på treårsdagen av mordet på Fadime Sahindal. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
2 av 2
Minnesceremoni på treårsdagen av mordet på Fadime Sahindal. Arkivbild: Tomas Oneborg/Scanpix.

Fler personer söker hjälp för hedersrelaterat våld

Ann-Karin Bohl: "Frågan har blivit mer och mer aktuell"
3:38 min

Allt fler personer söker hjälp efter att ha utsatts för hedersrelaterat våld i länet, det visar vår granskning. Och flera kommuner vittnar om en ökning.

– När vi pratar med varandra och tittar på vår statistik märker vi att det har ökat, säger Ann-Karin Bohl, verksamhetsutvecklare på arbetsmarknads- och socialförvaltningen vid Karlstads kommun.

Enligt Ann-Karin Bohl behöver det inte handla om att hedersrelaterat förtryck eller våld ökat i sig, utan mer om att rädslan för att prata om problemen börjat försvinna

– Jag tror mer att frågan har blivit mer och mer aktuell och tydlig och att information om att man kan få hjälp når ut till de som är utsatta, säger Ann-Karin Bohl, verksamhetsutvecklare på arbetsmarknads- och socialförvaltningen vid Karlstads kommun.

Hotbilden ser olika ut. Det kan handla om krav på bortgifte, förskjutning från familjen eller uttalade mordhot.

De flesta värmländska kommuner vittnar om att flera personer hör av sig för hjälp. I Karlstad märks det genom att antalet kommunen hjälpt gått från 36 personer 2012 till 50 förra året. Det är vanligt att socialtjänsten har hjälpt personer att hitta ett skyddat boende och gjort någon form av omhändertagande där bakgrunden är hedersrealterad. Tre av fyra socialtjänster i länet har gjort det.

– Det är viktigt att kunna erbjuda skydd och stöd. Men för att få skydd måste man ge socialtjänsten information endera om den här personen själv söker hjälp eller genom en anmälan, säger Ann-Karin Bohl, verksamhetsutvecklare på arbetsmarknads- och socialförvaltningen vid Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".