Christel Gustafsson, landsbygdsstrateg på Jordbruksverket. Foto: Privat
Christel Gustafsson, landsbygdsstrateg på Jordbruksverket. Foto: Privat
#stadåland

Nedlagda lokalredaktioner påverkar bilden av landsbygden

"Blir stadsfokus på nyheterna"
7:45 min

Mer än var tredje lokalredaktion har lagts ner de senaste tio åren, enligt en rapport från Jordbruksverket som presenterades i höstas. När media koncentreras till storstäderna blir det en skev bild av landsbygden enligt landsbygdsstrateg Christel Gustafsson på Jordbruksverket.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

När lokalredaktionerna läggs ned minskar bevakningen från de små orterna. Det är ett problem menar Christel Gustafsson. Dels för att det ofta blir storstadsfokus på nyheterna och för att många kan känna att det som det rapporteras om inte berör dem. Problem inom skola och äldreomsorg kan till exempel se olika ut i glesbygd och i storstad.

– Att inte vara synlig påverkar de människor som bor där. Dels påverkar det kännedomen om ens egen lokala identitet, men det gör också att man inte får veta vad som händer i resten av Sverige. Det blir en okunskap om landets olika delar och vad som händer och sker, säger Christel Gustafsson.

De få gånger riksmedia rapporterar är när något riktigt hemskt har hänt, eller så beskrivs landsbygden som ett rekreationsområde för storstadsborna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".