Lundsbergs skola är ett av de tre riksinternaten.
Lundsbergs skola är ett av de tre riksinternaten. Foto: Jessica Gow/TT.

Riksinternat ska inte få ta ut elevavgifter

"Det här handlar om att göra skolorna mer likvärdiga"
2:07 min

Riksinternatskolorna, bland andra Lundsberg och Sigtuna humanistiska läroverk kommer från och med nästa sommar få betydligt mindre pengar att röra sig med. Regeringen har i dag fattat beslut om att skolorna inte ska få ta ut elevavgifter och inte heller få de särskilda bidrag som skolorna har rätt till nu.

– Det här handlar om att göra skolorna mer likvärdiga. Det handlar om att ha ett jämlikt utbildningssystem där alla elever ska ha möjlighet att välja alla skolor och att det inte ska vara ekonomiska faktorer som avgör huruvida en elev får tillträde till en skola eller inte, säger gymnasieminister Aida Hadzialic (S).

Förslaget som regeringen fattat beslut om nu på förmiddagen innebär att riksinternatskolornas särställning på sikt försvinner.

Skolorna kommer inte att få ta ut elevavgifter för själva utbildningen, det ska inte vara möjligt för dem att få både statliga och kommunala bidrag och regeringen ska framöver inte heller få utse nya riksinternat.

Avgifterna för elevinternaten får finnas kvar, men ska vara skäliga, som regeringen formulerar det.

Det är de uppmärksammade fallen av kränkningar och mobbning på exempelvis Lundsberg, som Skolinspektionen ju stängde en period för att skolan inte tog det här på tillräckligt stort allvar enligt inspektionen, som ligger bakom de här förändringarna, enligt Aida Hadzialic.

 – Det är ju bakgrunden till utredningen.

 Kommer eleverna bli mindre kränkta för att skolorna har mindre pengar att röra sig med?

– Det här kommer se till våra riksinternatskolor blir som alla andra skolor. Dessutom måste de även i övrigt följa vår lagstiftning och våra regelverk.

Men Aida Hadzialic säger också att själva behovet av riksinternat inte finns längre.

Utlandssvenskar lämnar inte längre sina barn på internat utan tar dem med sig, säger hon, och samma sak sade den förre utbildningsministern Jan Björklund (FP), som initierade utredningen om riksinternaten.

Men frågan är vad som händer med de elever som går i de här skolorna nu? Hur blir deras framtid?

– Det finns ingen anledning att känna oro därute, utan det här är bara ett sätt att stärka kvaliteten och likvärdigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".