Foto: Pontus Lundahl/TT
Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringen återinför repmånaden

Bengt Forssten: "Vi ser positivt på detta"
1:01 min

Tidigare värnpliktiga kommer framöver att kunna kallas in för att göra repetitionsövningar. Det har regeringen beslutat på torsdagen. Beslutet välkomnas av Rekryteringsmyndigheten som har sitt huvudkontor i Karlstad.

 – Det här är ett uppdrag vi har och nu börjar man använda sig av detta verktyg. Det blir lite mer att göra för oss men det är ju det här vi är duktiga på, säger Bengt Forssten, chef för den avdelning som ansvarar för repetitionsövningarna, till P4 Värmland.

Var det ett väntat beslut?

– Nja, för två månader sedan var det inte väntat. Men efter det har vi fått lite underhandsinformation så vi har kunnat förbereda oss, säger Bengt Forssten.

Beroende på omfattningen av dagens beslut kan det bli nyanställningar, enligt Forssten.

Det handlar om en repmånad med plikt för de som gjorde värnplikten 2004 eller senare och de som är krigsplacerade och har gått den grundläggande militärutbildningen (GMU).

Totalt är det 7 500 som kan kallas in och övningarna kan börja i slutet av 2015. Det uppger SVT.

Det försämrade säkerhetsläget i Sveriges närhet uppges vara anledningen till att regeringen nu återinför repmånaden.

– Försvarsmakten kan med detta beslut öva med fullt bemannade krigsförband vilket medför att den operativa förmågan ökar, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Beslutet betyder inte att värnplikten återinförs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".