En vägsträcka i Fölsbyn. Foto: Tommy Emanuelsson.
"Vi har haft ljus i 40 år och de kan väl inte bara släcka utan förvarning" säger Kenth Emanuelsson. I Fölsbyn bor ett femtiotal personer och här finns ett tjugotal gatulampor. Foto: Tommy Emanuelsson.
#stadåland

Årjäng släcker 250 gatuljus

"De kan väl inte bara släcka utan förvarning?"
1:31 min

Om två veckor släcker Årjängs kommun drygt 250 gatulampor på statliga vägar - både längs E18 och småvägar. Trafikverket har inte svarat på om de tänker ta över ansvaret. Brevet från Årjängs kommun har kommit bort.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

- Det här har hamnat mellan stolarna. Och vi har inte fått någon information. De kan väl inte bara släcka utan förvarning? säger Kenth Emanuelsson i Fölsbyn som är kritisk - både till den obefintliga informationen och till att det återigen är landsbygden som drabbas när det ska sparas pengar.

Vilka vägar och orter som är berörda ses i slutet av artikeln.

Kommunen har ännu inte informerat någon av de berörda invånarna om att ljuset släcks om två veckor.

- Nej, vi vet ju inte vad som händer eftersom trafikverket inte har svarat, säger Daniel Schützer, kommunalråd, S, och är tydlig med att bollen ligger hos trafikverket.

Kommunens brev skickades till trafikverket i juli med ett erbjudande om att ta över belysningen på de statliga vägarna.  Driften av dessa har sedan årtionden tillbaka skötts av kommunen.

Det är först när P4 Värmland ringer till Trafikverket, fem månader senare, som brevet hittas. I en  långtidssjukskriven persons brevlåda. 

- Det var väldigt beklagligt. Vi ska titta på det nu och komma med svar i januari. Men generellt tar vi inte över belysningar från kommunerna. Det finns några få undantag om det inte finns trafiksäkerhetsskäl som vid rondeller och signalreglerade korsningar till exempel, säger Inger Ranheim som är sektionschef.

Det politiska beslutet om att stänga av elen till gatubelysningen togs i enighet av kommunstyrelsen i somras. Sedan många år tillbaka har kommunen diskuterat med trafikverket om ett övertagande av driften men Inger Ranheim på trafikverket säger till P4 Värmland att man hela tiden varit tydlig med att något sådant intresse inte finns. 

Att belysningen ska släckas nu beror på att kommunen först nu har kunnat separera elen till gatulamporna. Kommunen räknar med att spara 150 000 kronor.

De vägar och orter som berörs av kommunens beslut är följande:

 • E18 Årjäng
 • E18 Töcksfors
 • 172 Årjäng
 • Lennartsfors
 • Fölsbyn
 • Bron Fågelvik
 • Holmedal
 • Västra Fågelvik
 • Östervallaskog
 • Rommenäs
 • Månserud

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".