man i rutig skjorta bläddrar i fotbollsböcker från förr.
När Ove Rangedal debuterade i Sysslebäck fanns det åtta fotbollslag i norra Klarälvdalen. Foto:Ulla Walldén
#stadåland

Från nio till en fotbollsförening i övre Klarälvdalen

"Nordvärmlands FF har gjort det jättebra!"
4:50 min

Klaran, Stöllet, Värmlands Dalby, Bjurberget och Höljes var alla fotbollsföreningar med både A- och B-lag och egna planer. Idag finns bara en fotbollsförening i hela norra Klarälvdalen och samma utveckling har skett i stora delar av den svenska landsbygden.

Stad & Land - Under en temavecka tittar vi närmare på förhållandet mellan stad och land. Ni som lyssnare påverkar innehållet. Hur ser det ut på din ort? Vad ska vi titta närmare på tycker du? Mejla: p4varmland@sverigesradio.se

Ove Rangedal bläddrar i gamla fotbollsböcker och minns hur det spelades fotboll på en öppen gräsyta i Brattmon. Att det stod en tall mitt på planen vars rötter man fick försöka hoppa över och att man fick ihop ett helt pojklag i byn.

– Jag ordnade en match mot Likenäs juniorlag, 1958 tror jag och vi fick ju ta allt vi hade! Så yngst av grabbarna var Gunder Bengtsson (sedemera fotbollstränare i allsvenskan och internationellt), han var väl bara 13 år då. Vi tog tre-bussen ner och när vi fick se Likenässpelarna utbrast en av grabbarna "Nä men så stor dom ä da!". Vi fick stryk med 7-3 och tog nio-bussen hemåt.

– Av de spelarna som var med då bor ingen kvar på Brattmon.

Ove Rangedal följer fortfarande fotbollen med stort intresse och tycker att Nordvärmlands FF gör ett storartat arbete både sportsligt och verksamhetsmässigt. Sedan mitten av 1960-talet bor han i Malung och ser samma nedläggning av fotbollsföreningar i Västerdalarna.

Även i yrkeslivet har Ove upplevt en stor förändring. Oves far lärde upp honom till skinnskräddare, och när han flyttade upp till Malung satt det folk som sydde skinnkläder hemma i var och varannan stuga.

– Nu finns det nog bara jag kvar. Han jag jobbar åt är 82 år och själv är jag 74, så vi är nog ett utdöende släkte!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".