Telia och cyberattacker
Telia och cyberattacker. Foto: TT

Telia utsatt för nya attacker

"Ser väldigt allvarligt på det"
1:26 min

Telia har återigen problem med datatrafiken. Störningarna började strax efter klockan ett inatt.

– Vi har blivit utsatta för ännu en attack. Det här gör att våra kunder upplever seghet i surfning, och även problem med vår digitaltv-tjänst, säger Peter Kjellberg, driftsledare på Telia kontrollcenter i Karlstad.

Hur omfattande är problemen?

– Det är svårt att säga i nuläget. Vi är beroende av input från kunder för att kunna säga hur stort det är, men det är ett stort problem.

Det är andra gången den här veckan som Telia utsätts för en attack, under tisdagen och onsdagen var teliakunder över hela landet utan internet i långa perioder, efter vad som sades vara en överbelastningsattack riktad mot en av Telias företagskunder.
Enligt Peter Kjellberg, driftledare på Telia, verkar attacken nu vara riktad mot samma kund.

– Det är en attack mot ett annat företag som går via våra servrar, och det gör att våra servrar inte klarar av trycket som blir.

Det här är andra gången på en vecka, vad kan man säga om det?

– Vi ser väldigt allvarligt på det, och har dragit igång krismöten och även utredningar på flera håll för att få fram vad vi kan göra för att undvika den här situationen i fortsättningen.

Har du någon uppfattning om hur länge det här kan pågå?

– I nuläget vet vi inte det, men det kan nog vara ett antal timmar det pågår, Peter Kjellberg, driftledare på Telia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".