Polisbil vid avspärrad plats. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
1 av 3
Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
Polisbil vid avspärrning. Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Jenny Norberg/Sveriges Radio.

16 års fängelse för Rudsmördare

Cecilia Aronsson: "Jag är nöjd över att tingsrätten gått på min linje"
0:51 min

Idag kom domen mot den 34-årige Karlstadsbo som i augusti mördade en man i bostadsområdet Rud i Karlstad. Enligt Värmlands tingsrätt är 34-åringen skyldig till mord och döms till 16 års fängelse.

– Jag är nöjd över att tingsrätten gått på min linje och dömt honom för mord. Det känns som om vi fick fram under rättegången vad som hade hänt, så gott det gick. Det som kvarstår är att det inte finns någon förklaring till det här mordet. Annars så tycker jag vi har en klar bild över hur det gick till uppe i skogsdungen. Jag yrkade minst 16 års fängelse så även där är vi ganska överens jag och domstolen, säger vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.

Det var i slutet av augusti som en några barn hittade en manskropp i en skogsdunge på Rud i Karlstad. Polisen inledde omgående en förundersökning om mord och kort efteråt greps två män, den 34-åring som nu är dömd för mord och så en 37-åring som misstänktes för skyddande av brottsling. 37-åringen släpptes senare.

34-åringen har suttit häktad sedan mordet inträffade och åklagaren yrkade under rättegången på 16 års fängelse för mord.

Mannen har under rättegången erkänt vållande till annans död och grov misshandel men nekat till mord.

Man har utrett om den åtalade har en psykiskt störning, vilket han inte har och därför kan han dömas till fängelse. 34-åringen döms också att betala omkring 300.000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

Vad händer nu?

– Nu är det ju tre veckor tills domen vinner laga kraft, så det är ju den tiden som jag som åklagare och den misstänkte har på sig att överklaga domen fortsätter vice chefsåklagare Cecilia Aronsson.

Försvarsadvokaten Per Carlsson är inte nöjd med domen.

- Jag tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning. Min huvudman har inte, enligt honom själv, varit medveten om sitt handlade, vilket tingsrätten utgår ifrån. Tingsrätten har också utgått ifrån att min huvudman har förstått sitt handlande vilket då leder till målsägande avled och det har min huvudman inte alls insett och förstått, så här tycker jag att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning.

Kan din huvudman fortfarande inte förklara varför han knivhögg offret?

- Under förhandlingarna har det inte framkommit några skäl och det har inte funnits någon avsikt eller uppsåt, det finns ingen förklaring helt enkelt.

Kommer ni att överklaga?

- Jag kommer att träffa min huvudman måndag eller tisdag nästa vecka och då kommer det att fattas beslut om domen ska överklagas. Men jag tror att min huvudman vill överklaga domen.

Man kommer förmodligen också att överklaga skadeståndet på ungefär 300.000 kronor säger försvarsadvokaten Per Carlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".