Eva Stolt sjuk i MS i Arvika. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.
Eva Stolt som är sjuk i MS i Arvika har svårt att få den hjälp hon behöver. Foto: Jenny Tibblin, Sveriges Radio.

MS-sjuka Eva får fel hjälp

MS-sjuke Eva Stolt: Jag är sjuk. Jag har det på papper, räcker inte det?"
3:25 min

MS-sjuka Eva Stolt i Arvika är kritisk mot hjälpen hon får från Arvika kommun. Under ett år har hon försökt få någon form av personlig assistent men hittills har inget hänt.

– Jag känner att det ska räcka att jag ska prata med dem, då ska de förstå. Jag är sjuk, jag har det på papper räcker inte det? säger Eva Stolt.

Eva Stolt i Arvika fick diagnosen Multipel skleros, MS, för 12 år sen. Och idag vet hon egentligen aldrig hur en dag kommer att vara. På måndag kan hon ligga i sängen hela dagen med smärta och på tisdag upplever hon att hon mår okej. Och så fortsätter det. Just nu har hon hemtjänst två gånger om dagen och tillgång till en ledsagare tio timmar i månaden. Men hemtjänsten behöver hon inte och vad gäller ledsagaren så är det svårt att boka upp eftersom man måste boka upp den fem dagar innan och Eva vet aldrig hur hon kommer att må. Det hon nu under ett år har försökt att få är någon form av personlig assistent.

– Om jag kunde få en person två dagar i veckan så att jag kunde disponera dagen utifrån hur jag mår berättar Eva Stolt.

Evas biståndshandläggare vill inte uttala sig om fallet men Eva Nilsson som är verksamhetschef på vård och omsorg i Arvika kommun säger såhär.

– Självklart måste vi ha en kontakt med personen i fråga så att hon får framföra det hon vill ha säger Eva Nilsson.

Efter att P4 Värmland ringde till Arvika kommun så bestämdes det om ett nytt möte.

– Jag kan bekräfta att man har haft en telefonkontakt med en handläggare. säger Eva Nilsson.

Det har varit svårt för Eva Stolt att få ett möte under en lång tid men när P4 Värmland ringer så går det fort.

– Alltid när man får veta att det inte fungerar bra så är det viktigt att vi följer upp och har kontakt med de som inte är nöjda med de insatser de får från oss säger Eva Nilsson verksamhetschef på vård och omsorg i Arvika kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".