Flyktingfamilj från Grums: Vesna Tosic, Miroslav Novakovov med barnen Nikola och Jovica. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Flyktingfamilj från Grums: Vesna Tosic, Miroslav Novakovov med barnen Nikola och Jovica. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Flyktingfamilj riskerar att splittras

Vesna Tosic: "Vi lever under stor stress"
4:31 min

Dagen före julafton fyller Nikola sex år. Han och lillebror Jovica har bott i Grums så länge de kan minnas - men beslutet från Migrationsverket är tydligt: de ska avvisas till varsitt land, med varsin förälder.
- Det är en mardröm, säger mamma Vesna Tosic.

Mamma Vesna är kroat, pappa Miroslav serb och rom. De träffades och blev kära i Göteborg för nio år sedan - och för snart sex år sedan föddes deras son Nikola. Lillebror Jovica är tre och ett halvt år gammal. Deras familjer i hemländerna har vänta dem ryggen, eftersom traditionen förbjuder kärlek över gränserna - särskilt när det handlar om romer. Men familjen hotas av avvisning - mamma till Kroatien med yngste sonen och pappa till Serbien med äldste sonen.

- Han kan leva utan mamma några timmar, när han är på förskolan, men inte mer. Vi accepterar om vi måste bli utvisade, men i så fall som en familj, tillsammans, säger Vesna Tosic.

Den 1 juli trädde en ny lag i kraft, som innebär att familjer med särskilt ömmande skäl borde få stanna i Sverige. Lagen har gett familjen nytt hopp - men väntan tär på familjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".