Lars-Göran Boström utanför landstingshusets entré. Foto: Johanna Skoglund/Sveriges Radio.
Lars-Göran Boström, Landstinget i Värmland. Foto: Johanna Skoglund/Sveriges Radio.

Ny lag gör det fritt att välja landsting

Lars-Göran Boström: "Finns stora möjligheter"
1:24 min

Vid årsskiftet träder den nya patientlagen i kraft. En av de största förändringarna handlar om att patienterna nu kan välja vilket landsting de vill ha öppenvård i.

Det fria valet gäller öppenvård, öppen specialiserad sjukvård och privata läkare och sjukgymnaster som har avtal med landstinget. Om det krävs en remiss för att söka vård i antingen ditt hemmalandsting eller i det landstinget du valt så måste man skaffa en sådan först.

Lars-Göran Boström är utvecklingsledare vid landstinget i Värmland och arbetar med att informera om förändringarna.

– Vi har inte riktigt analyserat i vilken omfattning patienterna kommer åka utanför landstinget och i vilken omfattning de kommer söka sig till landstinget, eftersom det är ömsesidigt och vi öppnar ju också upp vår vård för de som finns omkring oss, säger Lars-Göran Boström.

Hur kommer det här att påverka patienterna?

– Patienterna har ju möjlighet dels att undersöka var de kan få sin vård och de har också möjligheten att söka sin vård någon annanstans än i Värmland Jag tror det finns stora möjligheter att patienten ska kunna öka sin integritet, delaktighet och ställning i sjukvården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".