Kringgår lagen för att kunna skjuta varg

Professor: "Så här kan man inte göra"
1:14 min

Nästa års licensjakt på varg kommer bli den mest omfattande hittills. 44 djur ska få skjutas, varav 24 i Dalarna. Detta trots att Förvaltningsrätten nyss underkände den senaste jakten där max 16 vargar skulle få skjutas.

För att göra det här möjligt kringgår Sverige dom Eu-lagar som vi har förbundit oss till, och det är väldigt uppseendeväckande säger Jan Darpö som är professor i miljörätt vid Uppsala universitet.

– Det här är anmärkningsvärt. Det väcker återklang i Europa att ett av de medlemsländer som brukar vara duktigast i klassen agerar på det här sättet, säger han.

Vid 2013 års vargjakt fick max 16 djur skjutas i landet. Men jakten stoppades efter att bara tre vargar skjutits eftersom den överklagats till domstol. Nu har jakten utformats på ett sådant sätt att den inte kan stoppas via domstol, och det har Eu-komissionen reagerat starkt på, säger Jan Darpö.

– Så här kan man inte göra. Miljöorganisationerna liksom andra som företräder EU-rättsligt skyddande intressen måste ha möjlighet att ifrågasätta administrativa beslut i domstol för att på det sättet göra det möjligt för EU-domstolen att uttala sig, säger Jan Darpö.

Eu-kommissionen driver redan två överträdelseärenden mot Sverige gällande vargjakten, och det kan få konsekvenser, säger Jan Darpö.

– Om de inte blir nöjda i det långa loppet med utvecklingen i Sverige så kommer dom att stämma Sverige som medlemsland, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".