Karlstads kommun. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kommunrevisorer granskar IT-enheten efter USA-resa

Karlstads kommuns IT-enhets studieresa till USA blev dyrare än beräknat. Dessutom attesterades den av två personer som var med på resan. Även kommunledningen anser att allt inte gick rätt till och revisorer ska nu granska hela enheten.

Förra fredagen berättade NWT om den studieresa som Karlstads kommuns IT-enhet gjorde till Seattle och Houston i månadsskiftet september-oktober. Resan var dyr och dessutom godkändes den (attesterades) av två chefer som var med på resan till USA.

– Vi kan konstatera att kostnaden för den här resan var mycket hög och det har brustit i rutinerna kring attestering, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) i ett pressmeddelande.

Det var med anledning av uppgifterna i media som den politiska majoriteten begärde en redovisning av syfte och kostnad för resan. Denna redovisning lämnade kommundirektören på måndagsförmiddagen. Då framkom bland annat att resan är kopplad till kommunens kommande byte av IT-plattform. Bytet beräknas kosta 10 miljoner kronor och kommunkoncernens årliga kostnad för plattformen är 70 miljoner kronor. Kostnaden för resan var 50 000 kronor per person och det var sex personer från IT-enheten som åkte med. 

Majoriteten har även varit i kontakt med revisionen som kommer att genomföra en granskning av kommunledningskontoret med särskilt fokus på IT-enheten.

– Karlstads kommun ligger i framkant när det gäller IT och har utsetts till Sveriges IT-kommun 2013. För att göra det krävs stora insatser och kunskap måste hämtas in på olika sätt men det ska naturligtvis ske på ett korrekt sätt, säger Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande på måndagen.

Kommundirektören har nu fått i uppdrag att: 

  • redovisa för rutiner kring resor.
  • redovisa för rutiner kring attestering.
  • redovisa för organisation och delegeringsordning för IT-verksamheten i syfte att förbättra uppföljning och kontroll.
  • komma med förslag om framtida organisation inom IT.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".