Blinkebergsparken. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Här i Blinkebergsparken våldtogs en kvinna natten till den 5 oktober. Blinkebergsparken. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Utredningarna om överfallen i Hagfors läggs ner

Åklagare har idag beslutat att lägga ner förundersökningarna beträffande försök till våldtäkt och rån samt våldtäkt i Hagfors tidigare i höstas.

Anmälan om försök till våldtäkt och rån gjordes den 8 september. Målsäganden uppgav då för polisen att hon under kvällen hade varit ute med sin hund och befann sig på Blinkebergsvägen när en man kom upp bakom henne, brottade ner henne på marken och tar på henne innan han tar hennes mobiltelefon som hon hållit i handen och flyr från platsen.

Våldtäkten anmäldes till polisen den 5 oktober. En kvinna berättade för polisen att hon varit på hotell Monica i Hagfors. Efter att hon lämnat stället går hon mot Blinkebergsparken. Hon berättar att hon mellan Filarevägen och Blinkebergsparken blir nerslagen och våldtagen av en för henne okänd man.

Efter en omfattande polisinsats anhölls den 12 oktober en man som senare häktas såsom skäligen misstänkt för dessa överfall. Åklagaren beslutar den 22 oktober 2014 att häva häktningen eftersom misstankarna inte stärkts och mannen försätts på fri fot, fortfarande misstänkt.

Nu läggs båda utredningarna ner och i ett pressmeddelande från åklagarkammaren förklaras detta på följande sätt rörande de två händelserna:

Försök till våldtäkt och rån - Målsäganden har lämnat signalementsuppgifter som gjort att den misstänkte först kunnat knytas till brottet. Målsäganden samt de hon varit i kontakt med under kvällen och ytterligare några personer som vistats i området under kvällen har hörts. Viss teknisk bevisning har kunnat säkras men har inte kunnat kopplas direkt till den misstänkte. Det går inte att bevisa att det är den misstänkta personen som begått gärningen.
Våldtäkt - Inledningsvis var det signalementsuppgifter som gjorde att den misstänkte blev utpekad. Flertalet personer; personal och besökare vid hotell Monica samt ytterligare personer som vistats i området under kvällen, har hörts om de iakttagelser de gjort. Det finns inget vittne som sett något av själva våldtäkten. Det har inte heller kunnat säkras några spår som gett träff på exempelvis DNA. Det finns inget som knyter den misstänkta personen till detta brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".