Vindkraftverken på Gässlingegrundet. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Vindkraftverken på Gässlingegrundet. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.

Ännu ett bakslag för Vindpark Vänern

"Det har varit en besvärlig resa"
1:28 min

Vindpark Vänerns kraftverk på Gässlingegrundet producerar mindre energi än väntat. Det visar nya data som bolagets styrelse fick information om på måndagen.

Det här gör att styrelsen nu skjuter upp beslutet om vad man ska göra med det vindkraftverk som stått stilla sedan i april.

– Det material som vi har fått tillgång till och analyserat innehåller både en uppföljning av hur mycket det blåser och den energi som genereras vid olika vindstyrkor. Och båda parametrarna visar att vi kan räkna med lägre produktion än vad vi trott tidigare, säger Mats Enmark, vd för Vindpark Vänern Kraft AB.

Han vill inte berätta hur stor skillnad det handlar om, men att den är betydande står klart eftersom man nu alltså skjuter på beslutet om det trasiga vindkraftverket ska lagas, läggas i malpåse eller skrotas. Beslutet skulle egentligen ha fattats av styrelsen på måndagen.

Den nya informationen gör att man än en gång behöver räkna på vad som är minst kostsamt av de tre alternativen. För det kostar oavsett vad man gör. Och det här är ännu ett bakslag för det redan problemtyngda Vindpark Vänern Kraft.

– Ända sedan parken färdigställdes har det varit en besvärlig resa. Dels till följd av dålig ekonomi hos leverantörer och sedan obestånd och konkurs. Och sedan tekniska bekymmer och sjunkande produktionsintäkter tack vare lägre elpriser. Det har gjort att det här inte alls har blivit det vi har tänkt oss, säger Mats Enmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".