Värmlands Museum. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kritik mot hur Värmlands Museum hanterar neddragningar

Cecilia Skoglund: " Det har varit en onödig press på personalen"
1:29 min

Värmlands Museum måste dra ned inför nästa år. Två tjänster försvinner från Värmlands Museum. Det innebär i praktiken att en person varslas om uppsägning.

Det efter att styrelsen under måndagen sammanträtt och bland annat diskuterat nästa års budget. Anslagen till museet har minskat samtidigt som kostnaderna ökat.

Cecilia Skoglund är facklig representant på DIK och menar att beskedet borde ha kunnat ges tidigare till verksamheten.

– Det har varit en onödig press på personalen, säger Cecilia Skoglund.

Hon menar att det inte borde varit nödvändigt att invänta styrelsens beslut.

– Redan innan sommaren fick vi reda på att det troligen blir neddragningar. Och då går alla och funderar på vem som får gå, säger Cecilia Skoglund.

Dessutom ska ett ökat inkomstkrav ställas på Torsby finnskogscentrum. En person får lämna it- och säkerhetssidan och istället ska museet köpa in den tjänsten.

Dessutom är Cecilia Skoglund kritisk till hur man kommunicerat beslutet.

– Det är olyckligt att kommer en vecka innan jul.

Dessutom kvarstår problemen enligt Cecilia Skoglund.

– Prognosen inför 2016 ser ut som att det kommer att vara minus även då, säger Cecilia Skoglund, facklig representant på DIK.

Länsmuseichef Åsa Hallén håller delvis med om kritiken.

– Jag är den första att beklaga att beskedet kommer en vecka innan jul. Detta beror på att vår verksamhetsplanering och budgetprocess sker under hösten och att styrelsen inte fattar beslut förrän i december. Vi har varit angelägna om att hålla personalen kontinuerligt informerad om det ekonomiska läget för museet eftersom det är viktigt att få så mycket information som möjligt i sådana här lägen. 

- Personalen är medvetna om att vi befinner oss i en ekonomiskt tuff situation. Vi har också behövt göra neddragningar tidigare och sammanlagt minskat personalstyrkan med 25 procent de senaste sju åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".