Kvinna tigger utanför en butik. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Vintern slår hårt mot tiggarna

"Det är förfärligt sorgligt"
1:33 min

Det blir en kall jul och nyår för dom EU-migranter som bor i Karlstad och bland annat i ett parkeringsgarage. 

Kyrkorna i Karlstad jobbar tillsammans med kommunen för att förbättra läget dom, men först tidigast i Januari kan ett annat boende vara klart.

En insamling pågår genom kyrkorna vilket gör att baracker ska köpas in med plats för runt tjugo personer, och kommunen har lovat att hjälpa till med mark, vatten och avlopp.

– Ja tycker det är förfärligt sorgligt. När jag går förbi de här madrasserna de sover på får jag ont i hjärtat och funderar på hur vi inom kyrkan kan sova gott. Men det måste ju också finnas en organisation och pengar. Säger Sam Wohlin, Pingstkyrkopastor.

Imorgon har kyrkornas arbetsgrupp ett möte med kommunen om markfrågan. Men även om det då kan bli en lösning på markfrågan så kommer sovplatserna långt ifrån att räcka till.

– Det är långt många fler än femton, så det är en droppe i havet. Men samtidigt så har många åkt hem. Men samtidigt så behövs det ju också hittas lösningar i Rumänien för de här människorna.

Jag vet att det arbetas inom kyrkan med det vad gäller andra kristna kyrkor i Rumänien, säger Sam Wohlin Pingstkyrkopastor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".