Familjen Parra Guzman
Familjen Parra Guzman kom till Sverige som kvotflyktingar för nio år sedan. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio

Värmländska kommuner åker till Kenya och möter kvotflyktingar

Kristina Wiman: "Det är bättre att vi får förklara i förväg"
6:55 min

Nästa år kommer Värmland, som ett av sex län, få skicka representanter till Kenya för att möta de somaliska kvotflyktingar som ska komma hit. Familjen Parra Guzman kom till Arvika för nio år sedan - och det har förändrat deras liv.

Genom FN tar Sverige varje år emot 1 900 kvotflyktingar, som inte kan få skydd i sina hemländer. Från och med nästa år får tre värmländska kommuner åka ner och träffa de kvotflyktingar, som ska anlända till just dem.

– Det är bättre att vi får förklara hur det är i förväg, säger  Kristina Wiman, flyktingsamordnare i Arvika, kan bli en av dem som får åka.

Trots svårigheterna att komma till ett nytt land, är Cristian Yesid Parra Guzman, som kom till Arvika som kvotflykting från Colombia när han var 13 år, tacksam.

– När jag var liten fick jag inte gå ut, det var livsfarligt. Det är fantastiskt här, berättar han.

Som 22-åring är han utbildad undersköterska, men drömmer om att bli läkare. Och just utbildningsmöjligheterna är något som hans morfar, Arcadio Parra Andrades, är mest tacksam över i Sverige. Och tryggheten för familjen.

– Vi har blivit så väl mottagna av svenskarna, säger han.

Projektet SMAK, Stärkt mottagande av kvotflyktingar, drivs sedan 2013 av länsstyrelserna i Värmland, Norrbotten, Gävleborg, Kronoberg och Stockholm tillsammans med Migrationsverket. Huvudsyftet med projektet är att stärka mottagandet av kvotflyktingar i Sverige genom en översyn av rådande arbetssätt, utveckling av nya arbetsmetoder, kunskapshöjande insatser och framtagande av gemensamma strategier.
(Källa: Länsstyrelsen i Värmland)

FAKTA

  • Kvotflyktingar får försörjningsstöd enligt riksnormen. En ensamstående person får 3 800 kronor plus hyra i månaden.
  • Familjer får bostadsbidrag och barnbidrag - men då minskas försörjningsstödet med samma summa.
  • Flyktingfamiljerna får låna pengar till möbler etc
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".