Beslutet om strandskyddet i Värmland kom idag. Foto: TT
Beslutet om strandskyddet i Värmland kom idag. Foto: TT

Många sjöar och vattendrag i länet får inget utvidgat strandskydd

Magnus Ahlstrand: " En stor minskning av det utvidgade strandskyddet"
1:32 min

Det kommer att bli enklare för många kommuner att ge bygglov på sjönära tomter, eftersom många sjöar och vattendrag undantas från det utvidgade strandskyddet. Samtidigt har Säffle kommun redan bestämt sig för att överklaga beslutet.

Under tisdagen presenterade Länsstyrelsen i Värmland de nya reglerna för strandskydd i länet. I stort kommer det bli enklare för många kommuner att ge bygglov vid sjönära lägen eftersom många sjöar och vattendrag, i och med beslutet, undantas från det utökade strandskyddet.

 Antalet sjöar som har ett utvidgat strandskydd minskar från dagens 552 till 96, en väldigt stor minskning.

–  De här 96 sjöarna eller vattendragen de har vi bedömt att de har så stora värden ur den ena eller den andra, eller de båda aspekterna, att här är det motiverat med ett utökat strandskydd säger Magnus Ahlstrand som jobbar på länsstyrelsen och har varit projektledare för översynen av det utvidgade strandskyddet.

I januari presenterade man ett remissförslag på hur det utökade strandskyddet skulle göras om i länet från 100 till 300 meter, något som fick mycket kritik. Det handlade bland annat om att man inte hade tagit någon hänsyn till behovet av tätorts och landsbygdsutveckling Efter det så satte man igång en omfattande omarbetningsprocess och en dialogprocess med länets kommuner bland annat.

Utökat strandskydd i flera kommuner

Förutom att man kommer att minska det utvidgade strandskyddet i stort sett hela länet så finns de kommuner som kommer att få en ökning, de kommunerna är Eda, Hammarö, Munkfors och Forshaga.

– Eda hade inget utökat strandskydd när vi började den här processen så där finns inget att minska, Forshaga och Munkfors ökar på grund av att Klarälven får ett utökat strandskydd. Ökningen på Hammarö är måttlig men den kommer sig att vi vid Vänern utökar till det maximala dvs 300 meter, Hammarö hade tidigare 150 meter,  säger Magnus Ahlstrand.

Säffle kommer överklaga


Samtidigt har man i Säffle kommun redan bestämt sig för att överklaga dagens beslut från Länsstyrelsen.

– Vi tycker att mycket i förslaget begränsar utvecklingen i vår kommun utan något anledning till det, säger Dag Rogne (C) som är kommunalråd i Säffle kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".