Griskulting får bedövning innan kastrering.
Denna griskulting får bedövning innan kastrering. Foto: Anna Jutehammar/Sveriges Radio

Grisar kastreras ännu utan bedövning

"Bedövning gör stor skillnad"
1:12 min

Inte ens var tionde hangris i Sverige kastreras med bedövning. Detta trots att det bara är ett år kvar tills det blir lag på bedövning, och trots att grisbönderna kan få stöd för extra kostnader, så kallad "pungpeng". I Värmland har bara två gårdar sökt ersättningen.

Redan idag får grisar smärtlindring vid kastrering enligt en överenskommelse i branschen, men om ett år blir det alltså lag på att det också måste bli bedövning. Men för att ge bedövning krävs särskild utbildning och ute på gårdarna behöver grisproducenterna även hitta nya rutiner för att få arbetet att flyta på.

– Det är ett moment som tar betydligt längre tid att göra än på det vanliga sättet som görs ute i Europa. Men vi jobbar fullt ut för att vi ska klara det 2016, säger Ingemar Olsson, ordförande för Värmlands Grisproducenter.

Sverige är enda land i Europa som inför krav på bedövning vid kastrering av grisar. Sedan två år tillbaka kan grisföretagare söka så kallad "pungpeng" för de extra utgifterna som bedövningen kostar. Men ersättningen kommer bara att finnas i en övergångsperiod och när företagarna måste stå för hela kostnaden hoppas Ingemar Olsson att konsumenterna är beredda att betala för det.

– Vår målsättning från början var att marknaden skulle efterfråga det så att vi får betalt för det på det sättet, säger han.

Bedövning vid kastrering är mycket bättre för grisen, enligt forskning från bland annat SLU och även Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund.

 – Det är en väldigt stor skillnad. Det är som när vi själva blir opererade på lokalbedövning, säger Johan Beck-Friis.

Beck-Friis tror att de flesta bönder kommer att vänta ända till lagen träder i kraft innan de börjar med bedövning vid kastreringar.

– Tyvärr tror jag det.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Att det blir fel eller att det blir tokiga arbetssätt, som kanske går ut över djurvälfärden. Eller också att man försöker skjuta fram det här lagkravet, säger Johan Beck-Friis på Sveriges Veterinärförbund.

Hangrisar kastreras som kultingar eftersom köttet inte ska få galtlukt, en frän lukt som gör köttet oätligt. Ett alternativ till kastrering är ett vaccin som gör att grisen inte blir könsmogen, men intresset har hittills inte varit så stort eftersom handeln är rädd att konsumenterna ska känna sig osäkra för att äta köttet. Enligt Livsmedelsverket innebär det dock inga risker att äta kött från grisar som fått vaccin mot galtlukt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".