Blandade guldsmycken i en hög. Foto: Staffan Löwstedt/Scanpix

Tjuvarna är ute efter guld och kontanter vid inbrott

Tommy Lindh: " Ta kort på smycken och anteckna kännetecken"
1:33 min

Det tre senaste åren har antalet villainbrott ökat i Värmland. Och de flesta inbrotten sker under vinterhalvårets storhelger som jul och nyår. Men det är inte teknik som tjuvarna är ute efter utan smycken, guld och kontanter.

Till och med den första december i år har lite mer än 400 villa- och lägenhetsinbrott skett i Värmland. Men det är inte teknik som tjuvarna är ute efter i första hand.

– Det man är ute efter är guld och kontanter. Nästan uteslutande är det sånt man är ute efter idag. Det är lätt att avyttra, det är lätt att gömma och det är lönsamt, säger pressinformatör Tommy Lindh.

Och polisen menar att vi generellt sett har guld och smycken till ganska stora värden hemma vilket gör inbrotten till en lönsam affär för tjuvarna. Men det är få villainbrott som klaras upp. Enligt polisen beror det på att man inte de drabbade oftast inte har tillräcklig dokumentation på de smycken man har hemma.

– Vi stöter ofta på dyrbara saker som vi med stor säkerhet kan säga är stöldgods men när vi inte kan härleda det till någon specifik anmälan så kan vi inte utreda brottet vidare. Och då får ju tjuven tillslut tillbaka grejerna, säger Tommy Lindh.

Men han menar att det är enkelt att dokumentera sina smycken och på så sätt öka chanserna att faktiskt få tillbaka dem om de skulle bli stulna.

– Man kan ta kort på sina ägodelar, ha märkning på dem och anteckna vad det finns för kännetecken, säger Tommy LIndh hos polisen i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".