Hans Nilsson, Hela Edas Lista. Foto: Sveriges Radio.
Hans Nilsson, Hela Edas Lista. Foto: Sveriges Radio.

Snart klart vilka som ska styra Eda

Hans Nilson (HEL): "Huvudsaken är att vi kommer till en bra lösning"
1:31 min

Sent på onsdagskvällen avgörs det vilka partier som ska styra i Eda kommun. Nu ser det ut som att Hans Nilsson, ordförande för det lokala partiet Hela Edas lista, blir kommunalråd.

Valresultatet, med lika många mandat för Hela Edas lista och Socialdemokraterna, har gjort det svårt att nå en överenskommelse och Eda är sista kommun i Värmland att besluta om styret efter valet.

-- Vi har kommit överens med Vänsterpartiet om ett politiskt samarbete för de här fyra åren. Sedan har vi en överenskommelse med Centern och Folkpartiet om en valteknisk samverkan vad gäller valen till de olika posterna, säger Hans Nilsson från Hela Edas lista.

Tillsammans får Hela Edas Lista och Vänsterpartiet tretton mandat. Den andra sidan, ett omstritt samarbete mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Folkpartiet, får 14 mandat. Ingen av sidorna får egen majoritet och vågmästare är Centerpartiet, som tidigt sa att man skulle gå i opposition. Men i kvällens kommunfullmäktige kommer man alltså att stötta Hela edas lista och vänstern.

– Vi kommer stötta Helas Edas lista och Vänstern i kvällens val på kommunfullmäktige, sedan står vi fria, säger Johanna Söderberg (C). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".