Stig Edqvist som ledde ID-kommissionens arbete i Thailand efter Tsunamin.
Stig Edqvist som ledde ID-kommissionens arbete i Thailand efter Tsunamin. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tiden i Thailand satte spår

Stig Edqvist: "Vi jobbade dag och natt"
1:33 min

Stig Edqvist från Värmland ledde ID-kommissionens arbete med att identifiera de svenskar som omkommit i flodvågskatastrofen på annandag jul i Thailand 2004. Tio år senare finns minnesbilderna kvar.

– Det kan gå i vågor och om jag är utomlands och känner lukten av de rengöringsmedel som användes där nere så är jag direkt tillbaka, säger han.

Stig Edqvist och ID-kommissionen reste ned till Thailand den 30:e december. I fyra månader stannade han där nere och arbetade med att identifiera de svenskar som omkommit i katastrofen.

– Vi gjorde vad vi kunde och jobbade dag och natt för att det skulle gå så fort som möjligt men det är inte lätt. Det är ett enormt arbete som tar på oss som jobbade med det. Självklart går det inte att skydda sig mot lukter och syner plus hela tiden pressen från Sverige och anhöriga. Men det var helt naturligt värst för de anhöriga som mitt upp i sorgen försökte få fram kropparna efter sina anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".