Siv Andersson, Jan-Anders Andersson, Anna-Karin Andersson och Maria Andersson på Grums leksaksbutik.
Siv Andersson, Jan-Anders Andersson, Anna-Karin Andersson och Maria Andersson laddar inför årets julhandel. Foto: Johanna Skoglund

Butiken som satsar trots digital konkurrens

Jan-Anders Andersson "Julen är en viktig tid för oss"
1:22 min

Den ökade näthandeln och konkurrensen från storstäderna drabbar många små butiksägare. Men i Grums vågar leksaksbutiken, som funnits i 40 år, satsa inför framtiden och nyligen dubblerade man sin butiksyta.

– Vi såg det som en kul idé att kunna fortsätta traditionen med en leksaksbutik i Grums. Det är något vi brinner för och många barn tycker också att det är roligt att komma till en leksaksbutik, säger Jan-Anders Andersson som driver butiken.

Och satsningen har fått tummen upp av grumsborna, berättar Jan-Anders.

Många mindre butiker känner kanske av konkurrensen från både större köpcentrum och näthandeln.

– Näthandeln är ju en konkurrent till oss men samtidigt värdesätter vi det här med personlig service och att folk som kommer hit kan känna och ta på saker, säger Jan-Anders Andersson. Eftersom vi kanske ha lägre hyror än i Karlstad så kan vi ju konkurrera med priset som nätbutikerna har.

Just den här tiden är också lite av den viktigaste tiden på året.

– November och december står för ungefär 30 procent av den totala omsättningen på ett år, så julhandeln är viktig, säger Jan-Anders Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".