Moské. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio.
Foto: Sandra Neergaard-Petersen/Sveriges Radio.
Karlstad

Ingen moské på Rud

Kyrkorådets ordförande: "Har aldrig varit aktuellt att sälja"
1:26 min

Det blir ingen moské på marken intill Ruds kyrkogård. Och marken har aldrig varit aktuell att sälja, trots att kommunen föreslagit platsen.

Islamiska kulturföreningen har under många år letat efter en permanent lokal att använda som moské. Tidigare i år fick föreningen nej från kommunen till att bygga en moské på Kronoparken i Karlstad. Istället föreslogs marken intill kyrkogården på Rud.

Bengt Kihlström som är kyrkorådets ordförande menar att Svenska kyrkan inte lägger någon religiös värdering i beslutet att inte sälja marken utan att den helt enkelt behövs för den egna verksamheten.

– Tomten vid kyrkogården är inte aktuell för försäljning eftersom den är reserverad för begravningsändamål. Dessutom finns den med i en utredning om var nästa krematorium ska ligga, den platsen är ett av alternativen som undersöks, säger Bengt Kihlström som är kyrkorådets ordförande

Och han är försiktigt kritisk till att kommunen föreslår deras mark utan att först fråga kyrkan.

– Vi fick läsa i tidningen att den platsen kunde vara aktuell. Den är reserverad så det har aldrig varit aktuellt att sälja över huvud taget säger Bengt Kihlström, som är kyrkorådets ordförande.

Miljöpartistiske kommunalrådet i Karlstad, Per-Inge Lidén som är en av de från kommunen som varit med och föreslagit kyrkans mark menar att kommunen haft en dialog med kyrkan.

– Vi har bara sonderat lite. Så här gör vi med olika föreningar och företag som vi försöker hjälpa i Karlstad. Vi försöker vara lite dörröppnare, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén.

Från islamiska kulturföreningens sida har man ännu inte fått ta del av det beslut som kyrkan tog igår kväll och därför vill företrädare för föreningen inte uttala sig innan man hunnit prata igenom det hela med alla inblandade parter.

Men miljöpartistiske kommunalrådet Per-Inge Lidén tror ändå att man kommer hitta en lösning på situationen.

– I grunden är det ju föreningen själv som är ansvarig för att hitta en plats. Vi gör så gott vi kan för att hjälpa till och efter jul ska vi gå vidare med den här frågan, säger kommunalrådet Per-Inge Lidén (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".