Nyårsraketer skrämmer många hundar.
Nyårsraketer skrämmer många hundar. Foto:TT

Nyår är en jobbig helg för många hundar

Hanna Klinkenberg: Det finns möjligheter att träna hunden"
1:23 min

Många hundägare upplever att nyårsafton är en riktig plåga för deras hundar. Djuren reagerar på både ljud, ljus och lukt från smällare och raketer.

– Det finns möjligheter att träna hunden och då kan man börja redan när hunden är en liten valp, säger veterinär Hanna Klinkenberg.

Alla hundar är inte rädda för smällare men även om din hund inte är rädd i dag är det bra att inte ta ut hunden på nyårsafton för den kan utveckla en rädsla. För de hundar som är rädda finns det vissa knep som husse och matte kan ta till under nyårsafton.

– Det som är viktigt för hunden är att man finns hemma och så att den har tryggheten i att ägaren är hemma. Sedan kan söka upp en del av huset där det låter mindre och försöka avaktivera hunden med en positiv aktivitet så den har fokus på något annat.

Hanna Klinkenberg tycker att man som nyårsfirare kan tänka på att koncentrerar den tid man avfyrar fyrverkerier och smällare till runt tolvslaget. På så sätt behöver inte hundarna vara rädda hela kvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".